15februari

Het Zorghuis heeft haar eerste gasten mogen ontvangen

Nu het Zorghuis is geopend hebben de eerste gasten zich gemeld en zijn de vrijwilligers in actie gekomen om hen te ondersteunen tijdens hun verblijf. Om deze dag een feestelijk tintje te geven is onze eerste gast verwelkomd met een bos bloemen en bij de koffie was er gebak.

De vrijwilligers hebben vooral plezier in het ondersteunen van de gast met o.a. thee, koffie en maaltijden klaarmaken, wandelen en bv. een activiteit als puzzelen.

Maar wanneer is een vrijwilliger tevreden? Een vrijwilliger is tevreden als de gast en mantelzorger tevreden vertrekken naar huis.

Gast: “Ik voel me heel erg verwend door jullie zorg. Op allerlei manieren proberen jullie het zo comfortabel mogelijk te maken”.

Vrijwilliger: “ In een huiselijke,  ontspannen sfeer met de zorg voor de gast die tevreden was, ben je met plezier vrijwilliger in het zorghuis en kijk je uit naar een nieuwe gast”.

Wat doet een vrijwilliger?

Speciaal opgeleide vrijwilligers nemen de mantelzorgtaken over, zodat zij respijt krijgen van de zorg om even op adem te komen of de zorg makkelijker vol te houden of in combinatie met  kunnen werken.

Een vraag van één van onze dorpsbewoners was:

 “Hoe kom je bij jullie in het Zorghuis voor dagopvang of logeren?’’

Met of zonder indicatie

Respijtzorg is de verzamelnaam voor uiteenlopende vormen van mantelzorgvervanging. Thuis of buitenshuis, geboden door familie, vrijwilligers of professionals, gefinancierd uit eigen middelen, door de zorgverzekeraar WLz  (Wet langdurige zorg) en ZVW ( Zorgverzekeringswet) of de  gemeente (Wmo).  Of met een PGB (Persoonlijk Gebonden Budget).

Wet maatschappelijk ondersteuning

Dit is mogelijk als de zorgvrager zelf ondersteuning krijgt vanuit de Wmo. In dat geval kun je respijtzorg aanvragen bij de gemeente. Hiervoor geldt een eigen bijdrage.

Wet langdurende zorg

Als de zorgvrager zorg vanuit de Wet langdurige zorg (WLz) krijgt of via een persoonsgebonden budget (pgb), kan dat vanuit datzelfde budget. Het zorgkantoor moet de aangevraagde pgb-logeeropvang de zorgbeschrijving en het zorgcontract goedkeuren.

Zorgverzekeraar van u of van de hulpvrager

Sommige zorgverzekeraars vergoeden vervangende zorg of een mantelzorgarrangement geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering.

De overname van de zorg kan incidenteel zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, een dagje uit of na ziekenhuisopname maar het kan ook gaan over wekelijks een vast dag(deel) of maandelijks een weekend.                                                           

Aan de orde komen vragen als: wat kan de zorgvrager zelf doen, wat moet worden overgenomen door de vrijwilliger en wat doet eventueel de thuiszorg.

Is er thuiszorg, dan gaat die gewoon mee. Zijn er taken die niet kunnen worden uitgevoerd door een vrijwilliger dan wordt er gekeken of er een indicatie voor thuiszorg nodig is. Afspraken over de duur van het verblijf worden in overleg gemaakt.

In het Zorghuis Kedichem zijn 4 logeerkamers voor onze gasten om te logeren en max. 6 plaatsen voor dagopvang.

Posted in nieuws

  • Contactgegevens

  • Zorghuis Kedichem
   Koningin Wilhelminalaan 46
   4247 EN Kedichem

   Coördinatoren: Gretha Oosterom & Martine Visser
   Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Tel: 0183-745987

  • Volg ons: 

Locatie

Locatie