nieuws

28oktober

SamenLoopvoorHoop & het Zorghuis oktober 2019

28 oktober 2019

Een team van het Zorghuis Kedichem heeft deelgenomen aan de SamenLoopvoorHoop in Leerdam op 4 en 5 oktober jl. 

SamenLoopvoorHoop is een evenement van KWF voor iedereen die iets tegen kanker wil doen. Gedurende een 24-uurs wandelestafette wordt samen met lotgenoten stilgestaan bij kanker én wordt het leven gevierd. 

Ondertussen zorgen indrukwekkende ceremonies, een gezellige braderie en veel activiteiten ervoor dat het voor zowel de bezoekers als de deelnemers een onvergetelijk evenement is. 

Het evenement vond plaats op de Plesmanstraat in Leerdam op het terrein van Schreuders Sport. Het team van het Zorghuis bestond uit 32 wandelaars die de 24 uur hebben vol gewandeld. Alleen, met 2,3 of 4 wandelaars. Een goede gelegenheid om bij te praten.

​'s Avonds werden kaarsen aangestoken die in kaarsenzakken stonden die door ongeveer 1200 mensen voorzien waren van een tekst, aanmoediging, afbeelding of iets dergelijks. Om te herdenken, hoop te geven of dankbaar te zijn. De kaarsen bleven de hele nacht branden; een indrukwekkend gezicht.

De hele vrijdagavond en zaterdag overdag werd vanaf het podium een programma verzorgd in de vorm van muziek, voordragen van gedichten, vertellen van persoonlijke verhalen. 

Op de braderie was van alles te beleven. Het Zorghuis was ook aanwezig met een kraam waar handmassage werd gegeven, kinderen werden geschminkt, artikelen werden verkocht en uiteraard aan de naamsbekendheid van het Zorghuis werd gewerkt. 

De opbrengst van de gehele braderie was bestemd voor het KWF. De totale opbrengst van deze Samenloop was 77960 euro! 

's Middags om 16 uur vond de afsluiting plaats. Tijdens de afsluiting werd bekend gemaakt dat het Zorghuis de publieksactie heeft gewonnen. Dit houdt in dat wij naast het toekennen van het ingediende project van twee hoog-laagbedden voor het Zorghuis ook nog eens 500 euro hebben ontvangen. We zijn daar ontzettend blij mee. Alle stemmers bij deze ook heel hartelijk bedankt.

Joke de Vries-Bruggert

Stukje van een deelnemer in ons team:

Toen ik wakker werd van mijn wekker in de nacht van 4 op 5 oktober, vroeg ik me af: waarom doe ik dit ook alweer? Ik wist eigenlijk niet wat een Samenloop voor Hoop inhield, maar wist dat ik ging lopen voor het Zorghuis in Kedichem. Ik wilde dat graag doen, omdat ik mijn steentje wil bijdragen en het belangrijk vind dat we waar mogelijk zorgen voor de mensen om ons heen die het zwaar hebben.

Zonder verwachtingen kwam ik om 1 uur aan op het terrein met mijn wandelmaatje. We zouden van 01.00 tot 04.00 uur rondjes gaan lopen (we waren al bang dat we duizelig zouden worden), dat was alles wat we wisten. Vanaf het moment dat we startten wisten we eigenlijk al dat het ons mee zou vallen: het parcours was prachtig verlicht door de kaarsen die de route aangaven, er waren veel andere mensen die hetzelfde deden en de rondjes waren gelukkig zo groot dat we niet duizelig werden. De foto's en boodschappen op de kaarsenzakken gaven alles nog een extra lading: ik liep voor het Zorghuis, maar tegelijkertijd voor al die andere mensen die met kanker te maken hebben (gehad). Voor we het wisten was het 4 uur en werden we afgelost, stiekem ook wel jammer dat het klaar was.

Volgende keer loop ik weer voor het Zorghuis en tegen kanker, jij ook?

03juli

Aanschaf zonnescherm dankzij sponsoring

03 juli 2019

In de afgelopen maand hebben we een bijdrage mogen ontvangen voor het Zorghuis Kedichem. De Rabobank VHL (Coöperatie fonds) heeft ons € 2.000,- geschonken voor de aanschaf van een groot zonnescherm.
 
Mevrouw Ilse-Marie Scheffers van het Coöperatie fonds van de Rabobank heeft op 25  juli jl. een cheque overhandigd van € 2.000,- aan onze penningmeester Joop van Staaijeren voor aankoop van een zonnescherm en onze nieuwe coördinator Martine Visser nam namens het zorghuis een mooie bos bloemen in ontvangst.
Wij zijn zeer verheugd met deze bijdrage en de steun voor ons mooie project.
03juli

“Van een gast in het Zorghuis”

03 juli 2019

Sinds maart kom ik regelmatig in het Zorghuis, omdat niet alle dagen mijn kinderen, hulp en vriendinnen er kunnen zijn om mij te helpen. Dat vond ik in het begin best spannend. Ik was op onbekend terrein. Ik kende de mensen daar niet.

Ik heb dementie en dat is voor mezelf al en dus ook voor anderen soms moeilijk te begrijpen. Het is een rot ziekte, in het begin kreeg ik aanvaringen omdat ik veel dingen vergat. Ik wou het zelf eigenlijk ook niet geloven dat ik dit had en ik hoopte dat er medicijnen voor waren.

Maar deze ziekte kun je niet anders dan aanvaarden en ik probeer er open over te zijn  tegen mensen als ik  merk dat ze belangstelling hebben en  het misschien kunnen begrijpen. Zulke mensen heb ik in het Zorghuis getroffen. Ze weten het en houden er rekening mee. Ze vragen wat ik graag zou willen doen, laten me kiezen. Ik kan moeilijk namen onthouden, maar een aantal vrijwilligers en de verpleegkundige Gretha ken ik als ik ze zie.

Omdat ik er nu elke dinsdag kom en een keer per maand er ook logeer kennen ze mij ook en weten ze wat ik leuk vind. Want ik hou er niet van de hele dag te zitten. Ik doe graag iets. Ik ga graag naar buiten en ben dol op dieren. Dan nemen ze me mee naar het Glasmuseum of naar de pas geboren lammetjes of gaan we bloemen planten in de tuin. Ik vind het ook leuk om mee te helpen met de afwas of snijden in de keuken, met vrijwilligsters de hond uit te laten. Een van mijn vriendinnen is ook al eens thee komen drinken. Dat kan allemaal. En als ik verdriet heb, troosten ze me. Ze zijn erg lief voor me en respectvol.

In het Zorghuis in Kedichem voel ik me veilig en meer dan welkom. Mijn kinderen en ik zijn heel blij met dit bijzondere initiatief en de inzet van iedereen die dit mogelijk maakt.

 Een dikke knuffel voor iedereen, Simone van Meteren-Koek

15april

“Van de vrijwilligers”

15 april 2019

Bij de afgelopen dorpsraadbijeenkomst stond ik als vrijwilliger met meerdere collega’s het zorghuis te promoten. Om ervaringen te delen en om wat je als vrijwilliger kunt betekenen om de mantelzorger te ontlasten. Zelf neem ik één dagdeel, meerdere keren voor mijn rekening, maar langer is altijd mogelijk.

Als vrijwilliger heb ik in het zorghuis al verschillende gasten mogen ontvangen in een huiselijke, ontspannen sfeer. Je wilt het de gast zoveel mogelijk naar de zin maken.  Voordat de gast komt lees je je in en praten we bij, weet je wat de gast voor interesses heeft om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Bij de ontvangst van de gast doen we eerst een “bakkie” als warm welkom. Om met de gast kennis te maken, gerust te stellen of te laten wennen.

Een goed voorbeeld is dat de gast geniet van dieren en zo mochten wij bij de fam. Godfroid gastvrij de lammetjes bewonderen en op een andere locatie de kippen en komt de gast “thuis” met een doosje verse eieren. Samen met nog een collega vrijwilliger hebben we met de gast een bezoekje gebracht aan de Glasblazerij waarvan zowel de gast als wij hebben genoten. Bij thuiskomst hebben we een ‘bakkie’ gedaan en gaan we, als de gast er toe in staat is, het eten bereiden.

Voor de gasten die binnen vertoeven zijn er o.a. spelletjes, legpuzzels, activiteiten als bv. cake bakken die de gast fijn vinden en hun passen. Bij goed weer gaan we naar buiten evt. wandelen met of zonder hulpmiddelen van rollator of rolstoel (uit eigen gebruik of van het zorghuis) en/of op het terras in de tuin. Na zo’n dag gaat de gast met een te vrede gevoel naar huis en kijk je zelf met veel plezier uit naar de volgende gast.

Lijkt het jou leuk om mijn collega vrijwilliger te zijn meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met 0183-745987 of 06- 15475172 een bezoekje is in overleg altijd mogelijk.

Jacqueline Pouw (vrijwilliger Zorghuis Kedichem)

15februari

Het Zorghuis heeft haar eerste gasten mogen ontvangen

15 februari 2019

Nu het Zorghuis is geopend hebben de eerste gasten zich gemeld en zijn de vrijwilligers in actie gekomen om hen te ondersteunen tijdens hun verblijf. Om deze dag een feestelijk tintje te geven is onze eerste gast verwelkomd met een bos bloemen en bij de koffie was er gebak.

De vrijwilligers hebben vooral plezier in het ondersteunen van de gast met o.a. thee, koffie en maaltijden klaarmaken, wandelen en bv. een activiteit als puzzelen.

Maar wanneer is een vrijwilliger tevreden? Een vrijwilliger is tevreden als de gast en mantelzorger tevreden vertrekken naar huis.

Gast: “Ik voel me heel erg verwend door jullie zorg. Op allerlei manieren proberen jullie het zo comfortabel mogelijk te maken”.

Vrijwilliger: “ In een huiselijke,  ontspannen sfeer met de zorg voor de gast die tevreden was, ben je met plezier vrijwilliger in het zorghuis en kijk je uit naar een nieuwe gast”.

Wat doet een vrijwilliger?

Speciaal opgeleide vrijwilligers nemen de mantelzorgtaken over, zodat zij respijt krijgen van de zorg om even op adem te komen of de zorg makkelijker vol te houden of in combinatie met  kunnen werken.

Een vraag van één van onze dorpsbewoners was:

 “Hoe kom je bij jullie in het Zorghuis voor dagopvang of logeren?’’

Met of zonder indicatie

Respijtzorg is de verzamelnaam voor uiteenlopende vormen van mantelzorgvervanging. Thuis of buitenshuis, geboden door familie, vrijwilligers of professionals, gefinancierd uit eigen middelen, door de zorgverzekeraar WLz  (Wet langdurige zorg) en ZVW ( Zorgverzekeringswet) of de  gemeente (Wmo).  Of met een PGB (Persoonlijk Gebonden Budget).

Wet maatschappelijk ondersteuning

Dit is mogelijk als de zorgvrager zelf ondersteuning krijgt vanuit de Wmo. In dat geval kun je respijtzorg aanvragen bij de gemeente. Hiervoor geldt een eigen bijdrage.

Wet langdurende zorg

Als de zorgvrager zorg vanuit de Wet langdurige zorg (WLz) krijgt of via een persoonsgebonden budget (pgb), kan dat vanuit datzelfde budget. Het zorgkantoor moet de aangevraagde pgb-logeeropvang de zorgbeschrijving en het zorgcontract goedkeuren.

Zorgverzekeraar van u of van de hulpvrager

Sommige zorgverzekeraars vergoeden vervangende zorg of een mantelzorgarrangement geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering.

De overname van de zorg kan incidenteel zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, een dagje uit of na ziekenhuisopname maar het kan ook gaan over wekelijks een vast dag(deel) of maandelijks een weekend.                                                           

Aan de orde komen vragen als: wat kan de zorgvrager zelf doen, wat moet worden overgenomen door de vrijwilliger en wat doet eventueel de thuiszorg.

Is er thuiszorg, dan gaat die gewoon mee. Zijn er taken die niet kunnen worden uitgevoerd door een vrijwilliger dan wordt er gekeken of er een indicatie voor thuiszorg nodig is. Afspraken over de duur van het verblijf worden in overleg gemaakt.

In het Zorghuis Kedichem zijn 4 logeerkamers voor onze gasten om te logeren en max. 6 plaatsen voor dagopvang.

02januari

Officiële opening Zorghuis Kedichem

02 januari 2019

Vrijdag 7 december 2018 heeft de officiële opening plaatsgevonden. Dit gebeurde door onze wethouder Bart Bruggeman in het bijzijn van de CIE (commissie van aanbeveling), diverse gemeente, bedrijven, fondsen, sponsoren en mensen die ons hebben ondersteunt bij de oprichting van het Zorghuis.

Zaterdag 8 december 2018 heeft er eerst een bijeenkomst voor de vrijwilligers plaatsgevonden. Met de uitreiking van ons verworven certificaat SamenDementievriendelijk, uitgereikt door de stichting Alzheimer dhr. Arie Slob. Tevens was er deze dag  Openhuis, welke goed is bezocht door o.a. inwoners van Kedichem, diverse zorgaanbieders en verdere geïnteresseerde.

Tijdens beide dagen is er een film gedraaid van begin tot eind van de verbouwing die gemaakt is door onze eigen dorpsfilmer Martin Pel die er een mooie film van heeft gemaakt, een waardevol bezit. En  wat zijn we verwend met kado's, bloemen, planten, kaartjes en mooie woorden van tevredenheid, waarvoor onze hartelijke dank. Het was geweldig.

30november

Opening Zorghuis Kedichem

30 november 2018

Eindelijk is het zover. Het Zorghuis Kedichem kan van start gaan. In de afgelopen maanden is ons pand zowel van binnen als van buiten gerenoveerd. Het resultaat mag er zijn, er is prima werk geleverd.

Graag nodigen wij je uit om ons zorghuis te komen bezichtigen, met een hapje en een drankje heten wij je van harte welkom.

Zaterdag 8 december van 16.00 tot 18.00 uur op ons adres Koningin Wilhelminalaan 46 te Kedichem.

Namens het Team van Stichting Zorghuis Kedichem,

A.J.M. van der Lee D.J. van Maanen J. van Staaijeren G. Oosterom

15juli

Zorghuis Kedichem en een Lama

15 juli 2018

Wat heeft Zorghuis Kedichem te maken met een lama? Helemaal niets, maar met ondernemer Lama bv. de heer Gert Timmerman wel, want als bestuurslid van het Bert van Voorden Fonds, sponsor van de training vrijwilligers, heeft Gert bij ons ook deelgenomen aan de trainingssessies zorgbegeleiding.

Gert Timmerman is een grote fan van ons project. Dus toen hij in het voorjaar een prijs won bij een onderneming in tuinmachines te Geldermalsen, heeft hij direct deze prijs aan het zorghuis geschonken, door teamlid Gretha Oosterom graag in ontvangst genomen. De prijs, een kettingzaag, paste niet helemaal bij het zorghuis, maar wij mochten de prijs alsnog verkopen of verloten.

Dat is onlangs gelukt, wij hebben de machine voor een mooie prijs kunnen verkopen en hebben zodoende weer middelen om benodigde apparatuur aan te schaffen. Dank je wel Gert, want wij zijn blij met elke steun die we kunnen krijgen.

05juli

Stand van zaken juni 2018

05 juli 2018

Het is al weer een tijd geleden, dat we nieuws te melden hadden. Na het afronden van de training vrijwilligers in december vorig jaar, is er hard gewerkt aan andere zaken, zoals contacten sponsoren over onze financiën, presentaties om nieuwe sponsoren te werven, maar ook constant overleg met Kleurrijk Wonen en de aannemer die de aanpassing gaat doen van ons pand Koningin Wilhelminalaan 46.

In oktober 2017 werden de vergunningen verstrekt aan Kleurrijk Wonen door de gemeente Leerdam, om het beoogde pand geschikt te maken als zorghuis. Tegen de verlening van de vergunningen werd door een aantal inwoners van Kedichem een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente. Deze bezwaren hebben er toe geleid, dat eind februari jl. een hoorzitting heeft plaatsgevonden onder leiding van de zogenaamde Bezwarencommissie. Bekende en nieuwe bezwaren zijn aan de orde gekomen. De Bezwarencommissie heeft geoordeeld, dat de gemeente Leerdam een aantal punten nader diende te onderzoeken en beter moest onderbouwen, zoals het parkeren en verkeersmutaties rond een zorghuis. Welke veiligheidsvoorschriften zijn van toepassing op het verblijf van logerende zorgvragers en overdag verblijvende cliënten in dagopvang. Inmiddels heeft de gemeente Leerdam deze zaken nogmaals beoordeeld en hierover besluiten genomen.

Het Zorghuis Kedichem dient ruimte te maken voor het mogelijk plaatsen van drie voertuigen op eigen terrein. In de nacht mogen maximaal 4 zorgvragenden in het zorghuis verblijven. Overdag mogen er maximaal 10 zorgvragenden in het pand zijn. Er wordt pertinent geen vergunning verstrekt voor het starten van een hospice, dit werd ook niet door ons aangevraagd. Indien het zorghuis zou stoppen moet het pand weer een gewoon  woonhuis worden. De reeds verstrekt vergunningen blijven dus van kracht met toevoeging van genoemde bepalingen. Kortom het Zorghuis Kedichem gaat van start.

Met Kleurrijk Wonen zijn de laatste afspraken gemaakt over de aanpassingen van het pand. Als alles goed gaat zal de aannemer nog deze week of anders komende week zijn opdracht krijgen en kan na een voorbereiding van circa 3 weken gaan starten, waarbij doorwerken in de bouwvak vakantie zelfs mogelijk is. Met 6 tot 8 weken zal alles gereed zijn en kan de inrichting beginnen. Dat kan ook heel snel gaan, want de meeste zaken zijn reeds aangeschaft en tijdelijk opgeslagen.

Vanaf nu wordt het echt een drukke tijd, immers er moet nu door ons pr-werk gedaan worden naar omliggende gemeentes om als zorgaanbieder cliënten te verwerven. Om als zorgaanbieder te kunnen optreden hebben wij eind 2017 diverse procedures doorlopen om als zorgaanbieder te voldoen, met succes en zijn officieel toegelaten door het IBMN (Inkoop Bureau Midden Nederland)

Wij moeten een goed marketingplan opstellen om ons zorghuis in de regio te presenteren. Hierbij kunnen wij best nog hulp gebruiken, dus mocht u interesse hebben om ons bestuur te komen versterken, zijn wij daar zeker zeer blij mee.

Maar niet alleen op marketing gebied hebben we versterking nodig, ook bij de andere bestuurlijke zaken is dat nodig. Het opstarten en de eerste tijd met gasten zal heel veel inzet vragen van het bestuur. Aanmelden kan bij Joop van Staaijeren, Bert van der Lee of David van Maanen.

Tevens moet groep 3 van de vrijwilligers op training om tijdig inzetbaar te zijn, de training is immers 5 sessies verdeeld over 2 maanden. Wilt u, nu de start daar is, alsnog vrijwilliger worden dan bent u van harte welkom bij ons team. Hiervoor kunt u contact opnemen met Gretha Oosterom, beoogd coördinator van Zorghuis Kedichem.

Het is natuurlijk mooi, dat we nu snel alles kunnen afronden en we ons doel gaan bereiken: een zorghuis in Kedichem, met een duidelijke regio functie in de nieuwe gemeente Vijfherenlanden, maar ook voor de omliggende plaatsen. Ook Kleurrijk Wonen en de aannemer zullen zich inzetten om de verbouwing zo snel mogelijk te realiseren. Wij hopen  op 1 oktober a.s. het Zorghuis Kedichem officieel te kunnen openen of zoveel eerder als de verbouwing gereed is.

03januari

Stand van zaken januari 2018

03 januari 2018

De vergunningsaanvraag voor het verlenen van zorg is ingediend bij het Inkoopbureau Midden Nederland. Met deze vergunning is het mogelijk om de diensten die het Zorghuis levert betaald te krijgen vanuit de WMO. Het Zorghuis wordt hiermee één van de officiële zorgaanbieders in de regio. De aangevraagde vergunning betreft diverse arrangementen rondom persoonlijke begeleiding, dagactiviteiten en kortdurend verblijf. Om een dergelijke vergunning te krijgen moet voldaan worden aan veel kwaliteitseisen en voorwaarden. Hoe er gewerkt moet worden, staat bijvoorbeeld beschreven in een kwaliteitsplan. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken: toezicht van een erkende verpleegkundige (beroepskracht), het bijhouden van de patiëntendossiers, er moet voldaan worden aan privacy-eisen en er moet een klachtenregeling voor bewoners zijn. In de afgelopen periode is er heel hard gewerkt om hiervoor op orde te komen. Het inkoopbureau toetst nu of wij voldoen aan al deze voorwaarden en zal dan naar verwachting de vergunning verstrekken om als respijtzorghuis diensten te verlenen, nadrukkelijk geen hospice. Wij hebben daar alle vertrouwen in! 

Op 16 oktober 2017 heeft de gemeente Leerdam vergunning verleend voor de verbouwing van ons zorghuis. Tevens heeft de gemeente het bestemmingsplan voor Koningin Wilhelminalaan 46 gewijzigd van woonhuis naar zorghuis ten behoeve van het verlenen van respijtzorg, niet zijnde hospice. Binnen de bezwaartermijn zijn er 10 bezwaren ingediend. De bezwaartermijn is inmiddels gesloten. Deze bezwaren zullen volgens de geldende procedure worden afgehandeld, maar hebben geen opschortende werking. De voorbereiding voor de verbouwing vindt daarom nu eveneens plaats en zal naar verwachting begin 2018 starten. Wij houden voorlopig rekening met een opening van het zorghuis zo rond de zomer.

Een enthousiaste groep vrijwilligers heeft inmiddels de training gevolgd die nodig is om verantwoorde zorg te bieden aan de toekomstige gasten van het Zorghuis. Met dank aan het Bert van Voorden Fonds, waarvan we  een mooie bijdrage hebben ontvangen om deze training te kunnen doen. De vrijwilligers zijn onder meer getraind in vaardigheden om met de gasten om te gaan en leren om te werken volgens het kwaliteitsplan. Het kwaliteitsplan is ook een onderdeel van de vergunning als zorg leverancier.  In het tweede kwartaal 2018 starten we met een derde groep vrijwilligers als gastvrouw of –heer in het zorghuis. De verwachting is, dat we dan ook een aangepaste training zullen gaan doen voor de technische vrijwilligers. 

Zoals u weet worden alle (voorbereidende) werkzaamheden en bestuursactiviteiten voor het Zorghuis door vrijwilligers mogelijk gemaakt. Zij ontvangen hiervoor geen vergoeding. Op deze wijze kunnen alle giften en inkomsten uit de dienstverlening 100% ten gunste komen van de zorg voor onze (toekomstige) gasten. Wij kunnen uw steun daarom altijd gebruiken! Mocht u willen bijdragen als vrijwilliger of een financiële bijdrage willen doen, dan kunt u hiervoor contact opnemen met Gretha Oosterom (algemeen): 06-29101387 of Joop van Staaijeren (financiën): 06-83221558.

[12 3  >>  
  • Contactgegevens

  • Zorghuis Kedichem
   Koningin Wilhelminalaan 46
   4247 EN Kedichem

   Coördinatoren: Gretha Oosterom & Martine Visser
   Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Tel: 0183-745987

  • Volg ons: 

Locatie

Locatie